Cum încurajează Primăria Sibiu folosirea transportului în comun

Încă din 2012, prin intermediul primarului de atunci şi actualul președinte al României, Klaus Iohannis, Primăria Sibiu avea ca proiect principal încurajarea utilizării transportului public în defavoarea maşinilor personale. Primirea titlului de Capitală Culturală Europeană a făcut necesar acest demers, punând la dispoziţie şi mijloacele necesare realizării lui.

În acest sens, Primăria oraşului a prevăzut pentru societatea de transport în comun o serie de proiecte importante care au modificat sistemul de transport public, făcându-l mai orientat către cetăţeni şi nevoile lor. În acelaşi timp, protecţia mediului a devenit o responsabilitate esenţială pentru Primăria unui oraş considerat acum, din toate punctele de vedere, european.

Una dintre cele mai importante măsuri luate în cazul transportului public este reînnoirea continuă a mijloacelor de transport în comun, prin achiziţionarea de autobuze noi, care să respecte actualele standarde internaţionale. Accentul a fost pus astfel pe autobuzele electrice şi ecologice, în scopul economisirii energiei şi a protejării mediului.

Ultima măsură luată în acest sens este reprezentată de proiectul din luna septembrie a acestui an, care constă în achiziţionarea a 30 de autobuze ecologice. Costurile acestuia vor fi acoperite de fonduri europene.

Încă din anul 2010, compania care asigură transportul public în municipiul Sibiu a trecut la implementarea unui sistem modern de ticketing, pentru care s-au cheltuit aproximativ 42.000 de lei din bugetul local.

Sistemul de ticketing este o direcţie prioritară de modernizare, primul pas fiind făcut prin instalarea de automate stradale de bilete, continuând cu instalarea în ultimele patru luni ale anului 2012 a unui număr de 181 de echipamente de plată contactless.  Pentru a încuraja utilizarea acestui sistem de plată electronică, compania de transport public a oferit călătorilor un preţ redus pe călătorie.

Mai mult decât atât, din anul 2017, Primăria Sibiu a participat la Săptămâna Europeană a Mobilităţii, care are ca scop dezvoltarea mobilităţii urbane, promovarea transportului public şi îmbunătăţirea calităţii vieţii în mediul urban. Campania urmăreşte să ofere locuitorilor şansa de a vedea spaţiile publice dintr-o altă perspectivă decât cea a unor căi de transport pentru vechicule şi să ofere alternative ecologice, care să reducă poluarea aerului.

Primăria Sibiu a declarat ziua de 22 septembrie „Ziua fără maşini”, ce presupune, în primul rând, restricţionarea accesului auto pe câteva dintre arterele oraşului. Pieţele şi străzile vor fi eliberate de maşini în această zi şi redate pietonilor sibieni, dar şi turiştilor.

Printre proiectele cele mai recente se află şi crearea de benzi speciale pentru transportul public cu autobuze, corelată cu măsuri de modernizare a infrastructurii stradale şi a transportului cu bicicleta. Acest demers este încă în faza lui iniţială, însă mai multe detalii vor fi anunţate în lunile următoare.

Sursă foto: Pixabay

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Lasă un comentariu