Despre Sibiu

Sibiu - Primul oras din Romania declarat Capitala Europeana a Culturii

Conform Directiei pentru Cultura a Comisiei Europene, un oras poate fi declarat Capitala Europeana a Culturii respecta anumite criterii specifice caracterizate prin focusarea pe caracterul european a evenimentului, implicarea populatiei in organizarea acestuia, precum si dezvoltarea proiectului cultural, astfel incat sa existe un impact sustinut in dezvoltarea pe termen lung din punct de vedere social, economic si cultural.

Aceste criterii au fost indeplinite de municipiul Sibiu, astfel ca, in 2007, orasul Sibiu a fost alaturi de Luxemburg, Capitala Europeana a Culturii.

Marele castig al Sibiului in urma dobandirii acestui statut este vizibilitatea sporita de care beneficiaza in prezent. Orasul a ajuns intr-un timp foarte scurt "celebru", fiind acum unul dintre cele mai cunoscute si apreciate orase din Romania. Desi la prima vedere acest statut este doar un titlu onorific, investitiile in infrastructura orasului realizate pentru anul 2007 au fost continuate cu succes in anii urmatori.

Un alt aspect pozitiv care rezulta in urma programului este cresterea importantei culturale a municipiului Sibiu atat pe plan national cat si international, prin intermediul desfasurarii unor evenimente de cea mai inalta clasa. Sibiul a demonstrat prin acest program faptul ca actul cultural in Romania si in Sibiu, in special, se ridica la valoarea celui european.

Istoric
Prima mentiune

Prima atestare documentara a localitatii apare intr-un document emis in secolul al XII-lea de Papa Celestin al III-lea, iar la sfarsitul secolului al XII-lea se ridica prima forma de aparare a asezarii. La inceputul secolului al XIII-lea, se pare ca ar fi avut loc si fortificarea platoului de sus, in jurul unei bazilici, dar si extinderea perimetrului localitatii.

Dezvoltarea orasului

Perioada medievala a Sibiului s-a caracterizat printr-o continua crestere economica, avand in prim-plan ascensiunea breslelor. In secolul al XIV-lea, aceste bresle erau deja bine organizate in functie de meseriile practicate, a caror produse erau distribuite in toata Transilvania precum si pe pietele unor orase din Ungaria. 

Prezent

In zilele noastre, Sibiul imbina aerul medieval cu actualitatea secolului nostru, oferind turistilor toate avantajele unui oras modern, care isi pastreaza insa cu succes istoria. Acest aspect reprezinta si principala atractie pentru turistii straini, dornici sa descopere istoria lumii, fara a iesi insa prea mult din zona de confort.