La ville de Sibiu

Sibiu 2007, capitala Europeana a culturii

Conform Directiei pentru Cultura a Comisiei Europene, pentru ca un oras sa fie declarat capitala europeana a culturii, trebuie sa respecte anumite criterii specifice caracterizate prin focusarea pe caracterul european a evenimentului, implicarea populatiei in organizarea acestuia, precum si dezvoltarea proiectului cultural astfel incat sa existe un impact sustinut in dezvoltarea pe termen lung din punct de vedere social, economic si cultural.

Aceste criterii au fost indeplinite de municipiul Sibiu, astfel ca, in 2007, orasul Sibiu a fost alaturi de Luxemburg, capitala europeana a culturii.

Sub egida Programului Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007, la Sibiu au fost prezentate 337 de proiecte, insumand 2062 de evenimente - un caleidoscop de genuri si directii artistice pentru cele mai diferite gusturi: de la teatru si pictura, muzica, film, dans, literatura si arhitectura la arta contemporana si gastronomie. Evenimentele incluse in Programul Sibiu 2007 au oglindit caracterul multicultural si multilingvistic al orasului si au confirmat sloganul: "Un oras al culturii - un oras al culturilor". Parteneriatul cultural cu Marele Ducat al Luxemburgului s-a concretizat prin 40 de proiecte comune Sibiu - Luxemburg, redand caracterul european al Programului.

Numarul total al celor care au propus proiecte in acest an a fost de 301 operatori culturali, institutii publice de cultura si culte, institutii publice de spectacole si concerte, institutii publice de invatamant, centre culturale, institute culturale ale Ambasadelor straine din Romania si Ambasade, ONG-uri (culturale, tineret etc) nationale si internationale, edituri, persoane fizice, consulate onorifice romane in strainatate si societati comerciale.

Marele castig al Sibiului dupa acest an este cu certitudine vizibilitatea sporita de care beneficiaza. Orasul a ajuns intr-un timp foarte scurt "celebru", poate cel mai cunoscut oras din Romania dupa capitala tarii. Desi la prima vedere acest statut este doar un titlu onorific, investitiile in infrastructura orasului realizate pentru anul 2007, sunt investitii ce vor fi continuate si in perioada urmatoare.

 

Un alt aspect pozitiv care rezulta in urma Programului Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007 este cresterea vizibilitatii municipiului Sibiu atat pe plan national cat si international prin intermediul unor evenimente culturale de cea mai inalta clasa, care implica actori romani si europeni deopotriva. Sibiul a demonstrat prin acest program faptul ca actul cultural in Romania si in Sibiu in special se ridica la valoarea actului cultural european.

Istoric

Istoria medievala

Prima atestare documentara a localitatii apare intr-un document emis in secolul al XII-lea de Papa Celestin al III-lea, iar la sfarsitul secolului al XII-lea se ridica prima forma de aparare a asezarii. La inceputul secolului al XIII-lea, se pare ca ar fi avut loc si fortificarea platoului de sus, in jurul unei bazilici si, de asemenea, extinderea perimetrului localitatii.

Istoria contemporana

Diploma Leopoldina (1691) a consfintit ocupatia Transilvaniei de catre austrieci, Principatul intrand astfel in componenta Imperiului Habsburgic. In acest fel, Transilvaniei i se recunostea autonomia, iar Sibiul devenea, pentru un secol, capitala Transilvaniei.

in 1781, imparatul Iosif al II-lea a decretat "dreptul de concivitate in Sibiu, pentru toti cetatenii Principatului". in virtutea acestui decret, episcopul roman Vasile Moga isi stabilea resedinta in oras, Sibiul devenind centrul religios al romanilor ortodocsi ardeleni.

Istoria moderna 

Perioada medievala a Sibiului s-a caracterizat printr-o continua dezvoltare economica, avand in prim plan ascensiunea breslelor. in secolul al XIV-lea aceste bresle erau deja bine organizate in functie de meseriile practicate, a caror produse in toata Transilvania precum si pe pietele unor orase din Ungaria.